2022

Erkeklere evlilik yardımı

Çeyiz parası için yaş sınırı da bulunmuyor. Erkekler ise böyle bir hakka sahip değil. En çok merak edilen sorulardan biri de sigortalı olarak çalışan kadınların çeyiz parası alıp alamayacağı oluyor. Çalışan kadınlar yetim aylığı alamadığı için çeyiz parası alma imkanından da yararlanamıyor.06-Jan-2022

Erkek çeyiz parası alır mı?

Çeyiz parası, anne ya da babasını kaybedip, yetim aylığı almakta olan ve evlilik yapan kadınlara bir defaya mahsus olmak üzere verilmektedir. Yani kişinin yapacağı her evlilik için ayrı ayrı çeyiz parası ödenmiyor. Diğer yandan çeyiz parası için yaş sınırı bulunmazken, erkekler bu uygulamadan yararlanamıyor.

Evlilik yardımı almak için ne yapmalıyım?

Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile Kuruma başvurması gerekir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de Kuruma verilmesi zorunludur.

SGK evlilik parası ne kadar?

Sosyal Güvenlik Kurumu anne, babasından aylık alan ve evlenen kadınlara bir defaya mahsus olmak üzere "evlenme ikramiyesi" veriyor. Bu ödenek en son alınan aylığın 24 katı olarak hesaplanıyor. Sabah'ın haberine göre, yaklaşık bin lira ölüm aylığı alan kız çocuğu 24 bin lira evlilik ikramiyesi alabiliyor.

SGK evlenme ikramiyesi nasıl alınır?

İkramiye alabilmek için yazılı dilekçeyle SGK'ya başvurulması zorunluluğu var. Evlenme tarihi kütüğe işlenmediyse dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de kuruma verilmesi gerekiyor. -Çalışan kadınların evlilik ikramiyesi hakkı da bulunmuyor. Başvuru bulunulan yerdeki SGK müdürlüklerine yapılıyor.

Çeyiz parasını kim alır?

Yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açanlar, (18 yaşından küçükler adına veli veya yasal vasi tarafından çeyiz hesabı açılabilir.) Evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapanlar, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapmış olanlar.

Dul maaşı alan çeyiz parası alır mı?

Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

Evlenenlere destek var mı?

Bunun için belirlenen bankalardan birinde çeyiz hesabı açtırmak gerekiyor. Bu hesaba da en az 3 sene düzenli ödeme yapmak şart. Bu koşullara uyanlar evlendikten sonra hesaptaki birikimin yüzde 20'si ila 25'i oranında devlet desteği alabiliyor. Bu uygulamaya çeyiz hesabı ve devlet katkısı deniliyor.